Kardió vagy súlyzós edzés? Kell-e választanom a kettő közül?

Kardió vagy súlyzós edzés? Kell-e választanom a kettő közül?

A mai napig gyakran felmerül a kérdés edzőink felé, hogy melyik a jobb választás: a kardió vagy a súlyzós edzés? Az igazság azonban az, hogy mindkét típusú edzés rendkívül fontos szerepet játszik mind az egészség, mind a testformálás szempontjából.

De mi is a különbség a két edzéstípus között?

Röviden összefoglaljuk Neked!

A kardióedzés, mint például a futás, az úszás vagy a kerékpározás, az állóképesség fejlesztésére és a szív- és érrendszer egészségének javítására fókuszál. Fontos szerepet játszik a zsírégetésben, a testsúlykontrollban és az energiaszint növelésében. A kardióedzés segít megelőzni számos krónikus betegséget, mint például a szív- és érrendszeri problémákat, a magas vérnyomást és a cukorbetegséget.

A súlyzós edzés a test izmainak fejlesztésére és az erőnövelésre összpontosít. A súlyzós edzéssel lehetőségünk van az izomtömeg növelésére és az alakunk formálására. Az izomépítés nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a testedzés egészének javításához is hozzájárul. Az erős izmok segítenek a mindennapi tevékenységekben, a jobb testtartás kialakításában és a sérülések megelőzésében.

A fentiekből már láthatod, mért is fontos, hogy mindkét edzéstípust beépítsd az edzésrutinodba!

De mi is összefoglaltuk a legfontosabb előnyöket, íme:

  1. Az optimális eredmények elérése érdekében kombináld a kétféle edzést! A kardióedzés égeti a kalóriákat, javítja a szív- és érrendszer állapotát, valamint fejleszti a kitartást és az állóképességet. A súlyzós edzés pedig segít az izomépítésben, az anyagcsere felgyorsításában és az erőnövelésben. A két típusú edzés kiegészíti egymást, és teljesebb edzésélményt biztosít.
  2. Zsírégetés és izomtömeg növelés: mindkettőre szükség van! A kardióedzés segít a zsírégetésben, míg a súlyzós edzés hozzájárul az izomtömeg növeléséhez. Az izomtömeg növelése elősegíti az anyagcsere felgyorsítását, mivel az izmok több kalóriát égetnek, még pihenés közben is. Ennek eredményeként a kombinált kardió és súlyzós edzés elősegíti a testzsír csökkentését és az izomtömeg növelését, ami ideális testkompozíciót eredményez.
  3. Az egészségünk a megfontosabb! Ehhez pedig sokat hozzátehetünk, ha mindkét típusú edzést beépítjük edzésrutinunkba! A kardió és a súlyzós edzés kombinációja számos egészségügyi előnyt nyújt. A kardióedzés javítja a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenti a stresszt, és javítja a hangulatot. A súlyzós edzés segít megelőzni az izomvesztést az öregedés során, erősíti az izmokat, és növeli a csontsűrűséget. Mindkét edzésforma összekapcsolódik az általános jólléttel és az egészséggel.

Ha segítséget szeretnél kérni abban, hogyan kombináld az edzéseket, személyi edzőink várnak Téged minden nap a teremben!

további tartalomért iratkozz fel!