+36 70 881 3399 info@g1fitness.hu

Squash pályák

Ha inkább a játékos mozgást kedveled, a squash pálya tökéletes választás számodra. Gödöllőn található fitness termünkben elérhető squash pályánk a legjobb hely arra, hogy kipróbáld ezt az intenzív, labdával játszott sportot. A squash a teniszhez hasonló, de itt nem a játékostársunknak ütjük a labdát, hanem a falnak. Lehet egyedül is játszani, de párosban talán még izgalmasabb. Bár a teniszhez hasonlít, a squash nem abból alakult ki, hanem a rabok játszották a börtönfalnak ütve a labdát a tizenkilencedik században. Ezt akkoriban rackets-nek hívták, és az évek során fejlődött és alakult squash-á. A név a puha labdára utal, amely angolul azt jelenti: szétlapít, plattyan, tottyan. Ezzel a labdával biztonságosabb a játék.

A squash pálya felépítése Sokan tévesen azt gondolják, hogy elég egy üres terem a squashhoz, de valójában a pályának szigorú elvárásoknak kell megfelelnie. A fallabda pályák meghatározott számú és méretű fapanelből épülnek. A front fal különleges bevonatot kap, amely bírja a rengeteg labda ütését, a talapzat pedig csúszásmentes anyagból készül, ami kíméli az ízületeket. A pálya méretei pontosak: 9,75 méter hosszú és 6,4 méter széles.

A squash játék menete A fallabdát általában ketten játsszák, és a cél, hogy pontokat gyűjtsenek azáltal, hogy a másik játékos hibázik. A világon mindenhol az amerikai pontozási rendszert alkalmazzák, és aki eléri a tizenegy pontot, az nyeri a játszmát. A játék lényege, hogy az ütővel úgy kell a squash pálya falának ütni a labdát, hogy az ne pattanjon le, és amikor visszapattan felénk, akkor csak egyszer érintheti a talajt. A végső győzelmet az éri el, aki három szettet tud nyerni.

A squash előnyei: Ez az intenzív mozgás számos előnnyel jár, többek között:

 • Javítja a koncentrációs képességet
 • Fejleszti a koordinációt
 • Javítja az egyensúlyérzéket
 • Élénkíti a vérkeringést
 • Minden testrészt alaposan megmozgat
 • Növeli az állóképességet
 • Segít sok kalóriát elégetni

A játék során fontos a megfelelő folyadékbevitel, mert az edzés alatt jelentős folyadékveszteség léphet fel, amit pótolni kell. Emellett a bemelegítés és nyújtás elengedhetetlen, hogy elkerüljük a sérüléseket.

A squash labda tulajdonságai A squash labda gumiból készül, belül üreges és gázzal töltött. A labdák különböző színű pöttyökkel vannak jelölve, amelyek a haladási szintet jelzik:

 • Kék pötty: kezdőknek
 • Piros pötty: középhaladóknak
 • Sárga pötty: haladóknak
 • Két sárga pötty: versenylabda

A labdák sebességét a bennük lévő gáz mennyisége határozza meg.

A squash ütő kiválasztása Az ütő fontos kelléke a játéknak, és széles választékban elérhető. A jó squash ütő lehetőleg könnyű és jó helyen legyen a súlypontja. Az ütő súlya 13 és 21 dkg között van, és minél könnyebb, annál jobban irányítható. Az ütők formája is különböző lehet, de a csepp alakú ütők a legnépszerűbbek, mert ezekkel pontosabban és erősebben lehet ütni.

Profi squash pálya és szolgáltatások Gödöllő területén profi squash pályát biztosítunk, és várjuk a Mogyoród, Veresegyház környékén lakókat is. Ha szereted a játékos, de intenzív mozgást, motivál a verseny és szeretnél kihívni valakit, akiben szintén ott a versenyszellem, akkor a fallabda a te játékod. Nem kell aggódnod a szabályok miatt, csak kezdj bele és élvez