+36 70 881 3399 info@g1fitness.hu

Szauna

A szauna az északi népek találmánya, már kétezer éve, a ma ismert változatnak a primitív változatában izzasztották testüket. Az idők folyamán egyre jobban fejlesztették, legelterjedtebb változat a finn szauna. De számos változatot is megismert a világ, és ez már nemcsak az északiak privilégiuma, hanem mindenki számára elérhető.
Ha eljössz hozzánk edzeni Gödöllőre, akkor egy erős TRX edzés fagy fitness edzés után jólesik egy kicsit ellazítani az izmokat, pihenni és izzadni, ami jótékony hatással van a testedre.
Ma már az teljesen természetes, hogy egy szállodában különböző szaunák megtalálhatók, egyre gyakoribbak az edzőtermekben, mint amilyen a miénk is Gödöllőn, sőt, már egyre több otthonban is építenek, akik megtehetik maguknak, és a szaunázás megszállottjai.

A szauna szabályai és jótékony hatásai

A rendszeres szaunázás nagyon egészséges, amellett egy igen kellemes tevékenység. Miközben izzadunk, megszabadulunk egy csomó méreganyagtól, ami felhalmozódott a testünkben.

Ezen kívül még néhány jótékony tulajdonság:

• Javítja a vérkeringést
• Edzi a keringési rendszert
• Erősíti a szívet
• Tisztítja az ereket
• Erősíti az immunrendszert
• Szebb lesz a bőrünk
• Segít az izomláz enyhítésében
• Relaxál, oldja a stresszt
• Serkenti az agyműködést

És ezek csak a legfontosabbak a sok jó hatás közül.
A finn szauna mellett találkozhatunk infra- vagy gőzszaunával is, mindhármat különböző módon kell alkalmazni. A közszaunákban elfogadott, sőt elvárt a meztelenség, de nálunk inkább a fürdőruhás megoldás a népszerűbb. A szaunázás után vegyünk hideg zuhanyt, vagy merüljünk el egy hideg vizes medencében, ezzel pórusaink a hirtelen hideg hatására összehúzódnak.
Míg a finn és az infraszauna fából készül, addig a gőzszauna falait csempével borítják be. A fából épített szauna általában lucfenyőből készül, de találkozhatunk cédrusból vagy egyéb fából beburkolt szaunákkal is. Azért ezeket a fafajtákat használják, mert olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, ami segíti benn tartani a meleget, de a nedvességet magukba szívják, így jön létre a tökéletes élmény.

Általában kis gyerekeknek nem ajánlott ez a tevékenység, csak 12 év felett, mert a magas hőmérséklet még megterheli a fiatal szervezetet. Vannak olyan felnőttek is, akiknek nem ajánlott a szaunázás, mint például a magas vérnyomással küzdőknek, vagy a szívbetegeknek.
Sokan nem tudják, hogy mi a jobb: igyunk vizet szaunázás közben vagy ne, hiszen sok folyadékot veszítünk. A legjobban akkor cselekszünk, ha szaunázás előtt egy órával megiszunk egy jó nagy adag vizet, de közben már nem érdemes. Ezzel azt érjük el, hogy a testünkben felhalmozódott méreganyagokat izzadjuk ki, nem pedig a vizet. A szauna elősegíti a fogyást is, használatával kalóriákat égetünk, de ez nem jelenti azt, hogy csak szaunázással le lehet fogyni. Az intenzív mozgást és a megfelelő táplálkozást nem lehet megúszni. Ha igazán látványos eredményre vágysz, akkor a legjobb, ha részt veszel valamelyik edzésünkön, és utána átadod magad a relaxálásnak. Gödöllő, vagy Mogyoród, Veresegyház környékén lakó mozogni vágyóknak szeretnénk minél több szolgáltatást és élményt nyújtani.

Hogyan használjuk a különböző szaunákat?

• Infraszauna – nem olyan magas hőmérsékleten használjuk, mint a többit, itt az általános hőmérséklet negyven és ötven fok között van. Kezdők kezdhetik alacsonyabb hőfokon is. A finn szaunával ellentétben az infraszaunában a test melegszik, nem pedig a levegő. Használat után pótoljuk a folyadékot.
• Finn szauna – több fordulóból áll a használata, a hőfok 70 és 90 fok között van. Mielőtt beülünk, zuhanyozzunk le, hogy lemossuk a testápolót vagy dezodort a testünkről, majd törölközzünk meg. Egy forduló körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, ezt többször ismételjük meg. Amikor kijövünk, pihenjünk vagy sétáljunk pár percet, és csak utána zuhanyozzunk le hideg vízzel.
• Gőzszauna – ezzel inkább hotelekben találkozhatunk, egyre elterjedtebb lehetőség a relaxálásra. Ez a szauna egy olyan gőzszoba, ahol közel 100 százalékos a páratartalom, míg a hőmérséklet 40 fokos.

Gödöllő területén lévő fitnesz termünkben várjuk a Mogyoród, Veresegyház környékén lakókat is, hogy részesei lehessenek egy élménynek.