+36 70 881 3399 info@g1fitness.hu

trx edzés

A TRX edzés egy olyan funkcionális mozgásforma, amelyben többsíkú mozgásokat végezhetsz, így alaposan megdolgoztatja a testedet, fejleszti az állóképességedet, javítja a koordinációdat, és stabilizálja a törzsizmokat. A TRX mozaikszó jelentése magyarul „teljes testtel végzett ellenállásos edzés” (angolul: Totalbody Resistance Exercise). Ezt a mozgásformát több mint húsz éve fejlesztette ki Randy Hetrick, aki a haditengerészetnél szolgált. Az volt a célja, hogy bárhol is jár, minden komolyabb felszerelés nélkül tudja edzeni a testét. Kezdetben ejtőernyő hevedereket használt a gyakorlatokhoz, és ez a módszer gyorsan elterjedt a haditengerészetben. Az évek során a civilek körében is népszerűvé vált, és sok élsportoló is hatékonyan alkalmazza.

Mi a TRX edzés lényege?

Képzelj el egy hevedert, amelyet rögzíthetsz egy bordásfalhoz vagy egy fali kampóhoz. A kapaszkodóba beakasztod a lábadat, vagy csak megfogod a kezeddel, és már kezdődhet is az edzés. Ezt a hevedert bárhová magaddal viheted, így ha sokat utazol, akkor sem kell lemondanod az edzésről. Nincs szükség nagy és nehéz eszközökre, súlyzókra vagy gépekre – az egyszerűségében rejlik a titok. Amilyen egyszerű, olyan hatásos, már két-három hónap edzés után érezheted a jótékony változásokat. Ha Gödöllőn vagy Mogyoród, Veresegyház környékén élsz, érdemes kipróbálnod ezt az edzésformát, mert ha megtetszik, otthon is gyakorolhatod.

Mik a TRX edzés előnyei és kiknek ajánljuk?

A TRX edzésben az a nagyszerű, hogy viszonylag hamar, néhány hónap alatt látható eredményeket érhetsz el, feltéve, hogy rendszeresen edzel és megfelelően táplálkozol. Ideális választás mindazoknak, akik izmot szeretnének növelni, szálkásodni vagy karcsúsodni. Rehabilitáció esetén is kiváló, javítja a testtartást és megszüntetheti a gerincferdülés problémáját. Erősíti az egész felsőtestet, különösen a gerinc melletti izmokat, ezért kifejezetten ajánlott gerincsérv és derékfájás esetén. Azonban ha ilyen jellegű problémáid vannak, mindenképpen edző segítségével kezdd el az edzést, és ne otthon próbálkozz, mert nagyobb baj is lehet belőle. A TRX edzés az egyszerűsége miatt szabadságot nyújt, és mindenki maga határozhatja meg az edzés nehézségi fokát.